2013. február 15., péntek

Tippek - trükkök 1. rész

Valamivel több mint egyhavi használat után elmondhatom, hogy az új, 7-es OpenERP hatalmasat lépett előre az ergonómia területén. Ebben a bejegyzésben bemutatok néhány olyan apróságot amik nagymértékben megkönnyíthetik a mindennapjainkat. 

Az általunk legtöbbet használt funkció egyértelműen az új megjegyzés-panel amely tényleg nagyon hasznos a mindennapi munka során. Lényegében minden olyan helyen találkozhatunk vele a 7-esben, ahol valamilyen "dokumentum" keletkezik (érdeklődők, lehetőségek, projekt-feladatok, számlák, megrendelések, stb.)

A felület egyszerű és jól átgondolt, van egy kis facebook beütése, de a használat szempontjából ez mindenképpen előny. A 6.x és az azelőtti verziókban a naplózás és a megjegyzések beszúrása egy eldugott fülön történt, ami egyébkén teljesen használhatatlan volt. A 7-esben ezt a két funkciót összekötötték, és minden eseményt ami a dokumentumhoz köthető, külön bejegyzésként látunk. Az egyes bejegyzésekhez csatolhatunk fájlokat is (beszkennelt számlák, kiküldött ajánlatok, aláírt szerződések, stb), ami már összeköttetést biztosíthat a rendszeren kívül keletkező dokumentumokhoz. Nyilván ez nem jelent egy szofisztikált dokumentum menedzsment eszközt, de arra mindenképpen elég, hogy egy egy fontosabb dokumentum hozzá legyen kapcsolva a munkafolyamathoz. A lenti képen, a baloldali piros körben látható ikonra kattintva előugrik egy üzenet-szerkesztő panel aminek bővített a funkcionalitása. Itt megadhatunk címzettként más kapcsolatokat, szúrhatunk be a szövegbe hiperlinkeket (webes hivatkozásokat) is. 


A dokumentumhoz meghívhatunk követőket (lásd a lenti képen) akiknek egy új bejegyzésnél automatikusan értesítést küld a rendszer. Követő nem csak regisztrált felhasználó lehet, hanem akár partner, vásárló, beszállító, vagyis bárki aki a rendszerünkben kapcsolatként rögzítve van.  Beállíthatjuk azt is, hogy milyen típusú eseményekről kapjunk automatikus értesítést. Nyilván egy értékesítési igazgatónak más események a fontosak mint más dolgozóknak, így ez egy nagyon hasznos funkciónak bizonyult. 


Minden bejegyzés megjelenik a beérkezett üzenetek menüpontunkban, így semmilyen esemény nem kerülheti el a figyelmünk. Ezek az üzenetek nem maradnak örökké ott egy kis pipa megnyomásával nyugtázhatjuk őket, és többet nem is háborgat vele a rendszer, eltűnik az inbox-ból. Minden bejegyzés mellett van egy kis csillag is. Ha erre kattintunk akkor a rendszer feladatot generál belőle, az üzenet egy másolata megjelenik a Feladat menüpontban. Fontos kis apróság, mert nem minden értesítés jár elvégzendő munkával. Sok esetben csak fontos információ van benne, amivel nincs dolgunk. Amivel viszont van, az sem az inboxunkat terheli. Nekem elsőre szokatlan volt, hiszen Outlook-on nevelkedtem, amiben az elvégzendő ügyek listája az olvasatlanként visszajelölt levelek voltak, ami viszont könnyen félreértésekhez vezet. Itt ez egyértelműen különválik: A beérkező üzenetekben az van amiről tudnom kell, a feladatokban pedig az amivel munkám is akad. 

Összességében mi nagyon szeretjük az felületet, és egy hónapi napi használat után is azt mondom, hogy nagyon praktikus, és filozófiájában az OpenERP 7 messze megelőzi a többi ERP-t. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése