2013. február 19., kedd

Tippek - trükkök 2. rész - Szűrők

A másik olyan terület ami hatalmas változáson ment át az OpenERP-ben, az a szűrők rendszere. A hatalmas adattömegből a 6.x-ben különböző gombok segítségével lehetett célirányosan szűkíteni egy adott listát. A 7.0-ban azonban teljesen másképp ragadták meg az adatok megjelenítésének a problematikáját. A leginkább szembetűnő változás, hogy a szűrésre szolgáló gombok teljesen eltűntek. Megjelent helyette a jobb felső sarokban egy állandó mező, ami most több  funkciót is ellát. Egyrészt egy aktív keresőmező, amelybe ha beírunk egy tetszőleges szöveget, pl. "ela" akkor a legördülő ablakban azonnal látjuk azokat a találatokat amelyekben a keresett "ela" részlet szerepel. Másrészt az ablakot legördítve elképesztően összetett szűrési és csoportosítási feltételeket adhatunk meg. 

A jobb oldali ábrán látszik, hogy két fő csoportra különülnek el a különböző lehetőségek. A zöld területtel jelölt alatt a különböző megadható szűrőket találjuk, míg a piros részen belül a megjelenített találatokat tudjuk tetszőlegesen csoportosítani (természetesen a szűrési és csoportosítási feltételek modulonként változóak, a képen a CRM-en belüli érdeklődők listájára vonatkozó lehetőségeket látjuk). A csoportosítási lehetőségeknek az egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy nemcsak több feltételt is kiválaszthatunk, hanem a kiválasztás sorrendje befolyásolja, hogy milyen sorrendben csoportosítja nekünk a találatokat (pl salesteam/kampány vagy kampány/salesteam). Ez alól a szabály alól az egyetlen kivétel a külön csoportosított szűrési feltételek (ebben az eseben: stage, creation, last action), amiket mindenképpen a végére csoportosít. 

A szűrők esetében felül néhány olyan gyakran használt alapfeltételt találunk, amik a mindennapi munkában a leggyakoribbak. Ezeket természetesen tudjuk további feltételek beiktatásával, tovább szűkíteni. Lejjebb találjuk az "Advanced search" részt, ahol gyakorlatilag bármilyen adatra kereshetünk, ami a rendszerben megtalálható. A keresett értékhez logikai feltételt is kapcsolhatunk (pl.: tartalmaz, nem tartalmaz, egyenlő, nem egyenlő, stb). Fontos, hogy az "Advanced search" alatt több szűrőfeltételt is megadhatunk, de ezeket egymás után alkalmazva nem szűkítik hanem bővítik a listát, mert logikailag vagylagos kapcsolat van közöttük. Az általunk létrehozott szűrőket természetesen el is menthetjük, beállíthatjuk alapértelmezett szűrőként, de akár meg is oszthatjuk őket más felhasználókkal. 

Ezzel az új szűrési renddel elképesztő gyorsasággal és nagyon kényelmesen lehet a számunkra fontos adatokhoz hozzájutni. Kicsit szokatlan az elődhöz képest, de hamar bele lehet jönni és nagymértékben megkönnyíti a mindennapi munkánkat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése