2012. október 25., csütörtök

OpenERP folyamatkezelés 2. rész - Gyártás

A folyamatkezelés második részében az OpenERP gyártási folyamatát fogjuk szemügyre venni. Az OpenERP a gyártáshoz szükséges forrásokat két részre osztva kezeli: anyagokra és humán erőforrásokra. Most az anyagi részre fókuszálunk, a humán erőforrások kezelését majd a HR részben taglaljuk. Tekintettel arra, hogy a gyártási folyamatok elképesztő komplexitásokra képesek, most a "legnagyobb magasságból" nézünk rá, de a későbbiekben szeretnék majd olyan részletekre is kitérni, hogy az OpenERP-ben hogyan kezelhetőek a munkaállomások, logisztikai követés, a LOT számok, készletre vagy megrendelésre termelés, illetve hogyan működik benne az ütemező.



Az OpenERP gyártási folyamata a gyártási utasítással indul. Ezt az eseményt egy megrendelés, termelési igény, vagy a beépített ütemező indítja be. A gyártási utasításon szereplő termékeket a rendszer az előre definiált - egy vagy többszintű - receptúrák alapján (Bill Of Material) komponenseire bontja és elkészíti a felhasználandó anyagok listáját. Ezt követően lefut a gyártandó termék komponenseinek a vizsgálata, ami kétféle eredménnyel zárulhat; vagy rendelkezésre áll minden anyag és elindulhat a termelés, vagy nem és elindul a kivételkezelési eljárás. A hiányzó termékek vagy újabb gyártást, vagy vásárlást indítanak el automatikusan, attól függően, hogy a hiányzó termékhez milyen beszerzési eljárás kapcsolódik (ezt a termék adatlapján kell előre definiálni). A folyamatábrán az ütemezett termelés ebben az esetben nem gyártás időbeni tervezését jeleni, hanem azt a logikai láncot, hogy az adott termék legyártását a rendszer lekezeli. Ezt követi a tényleges termelés, ekkor történnek meg a raktárkészletben is a változások. Bár az OpenERP már a gyártási utasítás jóváhagyásakor lefoglalja a gyártáshoz szükséges mennyiségeket, véglegesen csak a termelés végrehajtásakor emeli le a készletről. A késztermék alapesetben az alapértelmezett raktárba kerül de bármilyen lokációt is definiálhatunk neki.

Azért szerettük volna a gyártást ennyire leegyszerűsítve bemutatni, mert így lesz érthető az OpenERP logikája és struktúrája. Enélkül a későbbiekben jóval nehezebb megérteni, hogy hogyan képez le az OpenERP egy komplex Push vagy Pull típusú gyártási metódust. Reményeink szerint ennek leírására is sor fog kerülni, de legközelebb a raktárkezelési folyamatot vesszük górcső alá, ami szintén az alapfolyamatok közé tartozik az OpenERP-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése