2012. október 31., szerda

Amit az opensource-ról tudni kell

A folyamatkezelési sorozatot egy bejegyzés erejéig félretesszük, hogy egy kicsit más témáról is szó ehessen. Szerettünk volna mindenképp egy bejegyzést szentelni az opensource licencnek, amivel az OpenERP is rendelkezik és megválaszolni az ezzel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdéseket. 

Opensource - Szabad licenc


Az opensource vagy magyar megnevezésében a szabad licenc olyan licencelési formát jelent, melyek biztosítják, hogy a licencelt szoftver szabadon felhasználható. Ennek az egyik leggyakoribb hivatalos licence a GPL (General Public License), ami biztosítja a szoftver szabad mivoltát. Az alábbi 4 fő pontban összefoglalható, hogy mit is jelent a szabad ebben az esetben:

  • a felhasználó a szoftvert korlátlanul felhasználhatja (felhasználóként futtathatja);
  • tanulmányozhatja annak működését, forráskódját megvizsgálhatja;
  • a programról másolatot készíthet;
  • a programot módosíthatja és a módosításokat publikálhatja.
Az OpenERP-t a GPL (General Public License) 3.0-ás verziója alapján lehet felhasználni, ami biztosítja fent említett lehetőségeket minden felhasználó számára. De mit jelentenek a fenti pontok az OpenERP szempontjából?

A felhasználó a szoftvert korlátlanul felhasználhatja

Ez nem szorul különösebb magyarázatra, a felhasználó (akár mint természetes személy, akár mit jogi személyiség) korlátlanul felhasználhatja az OpenERP-t. Nincs megszabva a módja, a felhasználók száma, sem pedig a felhasználás célja.

Tanulmányozhatja annak működését, forráskódját megvizsgálhatja

Az egyik legfontosabb eltérés a zárt licenceléssel szemben. Az OpenERP a teljes forráskódot rendelkezésre bocsátja, a hozzá kapcsolódó teljes dokumentációval. A dokumentáció tartalmazza az OpenERP általános leírását, az installáció menetét, az össze ismert OpenERP alkalmazás és modul teljes listáját, a felhasználói és fejlesztői kézikönyvet, és technikai leírását az OpenERP-nek.

A programról másolatot készíthet

Ez is viszonylag egyértelmű, az OpenERP-ről akárhány másolatot készíthetünk, bármilyen adathordozóra átírhatjuk és akár publikálhatjuk is azokat.

A programot módosíthatja és a módosításokat publikálhatja

Talán az egyik legfontosabb pont, aminek a feltételeit nagyon részletesen írja le a GPL. Bármilyen módosítást is hajtunk végre, a módosított programra és annak kódjára ugyanazok a licencelési feltételek érvényesek. A módosításokat a publikáláskor egyértelműen jelezni kell. Az általunk készített módosításokat nem licencelhetjük külön, csak az OpenERP szerves részeként. (Ha írunk egy új modult az OpenERP-hez akkor nem választhatunk neki más licenctípust, arra is a GPL kell érvényes legyen.) Ha olyan munkát adunk ki, ami nem forrás-formában kerül felhasználásra, az eredeti forráskódot is mellékelnünk kell. Fontos emellett tudatosítanunk, hogy bár maga az OpenERP egy szabad program, az OpenERP-re és a dokumentációjára vonatkoznak a szerzői jogok, hiszen az "OpenERP" bejegyzett és védett márkajel!

Szintén fontos elem, hogy ha készítünk bármilyen módosítást az OpenERP-hez, nem vagyunk kötelesek publikálni a közösség felé. Ennek például akkor van jelentősége, ha egy megrendelő számára egyedi OpenERP-t készítünk, kiegészítjük új modulokkal és funkciókkal. Ez nem csak azért van így mert az egyedi ERP csak a megrendelő számára értékes és használható, hanem  mert az egyedi ERP elkészítése a minden esetben üzleti titkok megismerésével is jár, amelyeket tükröz a módosított ERP.



1 megjegyzés:

  1. Ha lehetne, egy pontban vitatkoznék: tavaly váltottak GPL-ről, AGPL-re.

    VálaszTörlés